Bukan mudah hendak mengubah persepsi masyarakat tentang cinta. Sekian lama kita membentuk satu tanggapan dalam fikiran bahawa cinta adalah pra-syarat perkahwinan. Bahawa perkahwinan itu mesti didahului oleh hubungan cinta. Ada ‘dating’, hubungan telefon, ‘chatting’, dan lain-lain. Bila dikatakan ada keindahan cinta selepas perkahwinan, kita menganggap janggal kerana ia berbeza dari persepsi kita tentang cinta. Oleh itu bermacam-macam persoalan timbul. Bolehkah bahagia bila berkahwin tidak didahului hubungan cinta? Bolehkah serasi? Dan bermacam persoalan lagi. Mungkin kerana itulah agaknya ramai yang menganggap kehangatan cinta akan mendingin selepas berkahwin lalu mereka ingin menikmati cinta itu sepuas-puasnya sebelum perkahwinan. Dan ada yang mengambil masa yang cukup panjang untuk bercinta sebelum berkahwin, kononnya mencari keserasian agar cinta terus berkekalan setelah mendirikan rumah tangga.

Bercinta sebelum kahwin mempunyai berbagai risiko yang bukan sekadar zina mata dan hati, malah zina yang lebih besar yang boleh mengganggu jiwa. Perkara ini adalah ditegah dalam Islam berdasarkan firman Allah SWT:

“Dan janganlah kamu menghampiri zina;(zina) itu sungguh, suatu perbuatan keji dan jalan yang buruk” (Surah Al-Isra’:ayat 32)

Hal ini kerana, cinta sebelum kahwin kebiasaannya bersalut nafsu dan syaitan. Dalam keadaan sebegini bagaimana mungkin kita memiliki khusyuk dalam sembahyang kalau diri diselaputi iblis dan syaitan?? Apabila hati kita diisi oleh cinta manusia dan nafsu, tiada tempat untuk cinta Allah. Oleh yang demikian Islam amat menekankan kawalan terhadap hati agar tidak mudah terpesong meletakan neraca perasaan cinta kepada yang bukan hak melalui amalan seperti doa dan sebagainya. Antara doa yang patut diamalkan :

” Ya Allah, kurniakanlah aku cinta- Mu dan cinta orang yang cinta kepada-Mu serta cinta kepada segala amalan yg mendekatkan diriku kepada-Mu”

Doa ini wajar diamalkan supaya kita faham erti cinta yang menjadikan kita cinta kepada Allah atau menjadikan cinta kepada orang yang hampir dengan Allah. Jika seseorang itu cinta kepada manusia, ia mestilah cinta yang boleh menghampirkan diri kepada Allah dan memperbanyakkan amalan yang dicintai Allah.

Kadang-kadang, apabila ditanya, ada juga golongan yang bercinta sekadar untuk berseronok-seronok.Mereka merasa janggal hidup tanpa “special boy/girl friend” kerana dikelilingi oleh teman-teman yang “sudah berpunya”. Bagi golongan ini, janganlah rasa rendah diri dan janggal dalam masyarakat hanya kerana anda mempertahankan pendirian anda dan kehendak syariat, yang tidak pernah menghalalkan percintaan sebelum berkahwin.

Kepada sahabat-sahabat sekalian, marilah kita sama-sama muhasabah diri masing-masing.Kepada yang telah mempunyai calon (atau dalam erti kata lain sedang ber”couple”) putuskanlah hubungan jika tiada matlamat dan tujuan. Jika anda telah benar-benar bersedia untuk berumah tangga, segerakanlah agar tidak bercampur dengan maksiat dan dosa.Gunakanlah saluran yang betul agar adab dan syariat terpelihara.Janganlah terpedaya dengan bisikan nafsu dan syaitan yang sentiasa ingin menyesatkan manusia.Ingatlah! kehidupan dunia hanya sementara, kerana akhirat lebih utama.

“Barangsiapa yang menghendaki kehidupan sekarang (duniawi), maka Kami segerakan baginya di (dunia) ini apa yang kami kehendaki.Kemudian Kami sediakan baginya (di akhirat) neraka Jahannam; dia akan memasukinya dalam keadaan tercela & terusir.”
“dan barangsiapa menghendaki kehidupan akhirat dan beruaha kearah itu dengan bersungguh-sungguh,sedangkan dia beriman, maka mereka itulah orang yang usahanya dibalas dengan baik” (Al-Isra’ : 18&19)

~Marilah kita dekatkan semula keindahan cinta dengan mendekatkan diri kepada Pencipta cinta.~

19 Responses to Ada apa dengan CINTA??
  1. salam..
    topic menarik nih..so jom sama2 komen.atau cerite sket pengalaman..moga2 kt smue mendapat manafaat..so ade ape dgn cinta..hnya anda dapat menguraikannya..selamat mengomen..

  2. assalamualaikum…
    nampaknye tak de yg sudi nak kongsi pengalaman..kirenya aku la org 1st crite pengalaman.act aku ni bkn pon bercouple.tp aku ade la mnat kat sorang minah ni.aku tak berani lg untuk meluahkan perasaan.bukan tkt dtolak tp xbersedia lg nak berkawen.kalo dah btol2 bersedia aku pergi la takdim die tu.sbb aku takut kalo rumahtangga yg dibina dr asas yg tak kukuh..maybe akan runtuh.

  3. salam..ermm..cinta tu ada banyak kan..cintakan Allah..cintakan family..kawan2..saudara seislam..
    cinta itu mmg indah kalau cinta pada jalan yang sebetulnya~
    seindah2 cinta..adalah cinta pada Allah sbb ianya cinta yang kekal abadi..sekali p0n kita xakan pernah kecewa kalo kita cintakan Allah..x macam kita bercinta sesama manusia nie..banyak dugaan yang datang..lagip0n..xde istilah cinta sebelom kahwin kan..selalu saya dengar istilah nie..tapi sebelom nie..saya xfaham p0n kenapa org selalu sebut macam tu..then,saya tanya sorg akak,ape hukum c0uple…akak tu pon kata..ada yang mengatakan bercinta tu boleh tapi ada syaratnya..antaranya ialah dengan menjaga or menundukkan pandangan..maksudnya kita kena betul2 jaga masa bercinta..xb0leh jumpa..xboleh msg,call or xb0leh kalo rindu2..sbb nanti akan jadi zina hati lak kalo kita selalu ingat dia setiap masa..s0,pendek kate sume xb0le..jadi,kalo difikirkan ade ke org bercinta macam tue?saye percaya susah nak jadi macam tue kan..kalo dah sayang sure akan ingat btol x??s0..masing2 tepuk dada tanya iman masing2..kalo kita rasa kita xmampu..s0,xyahla buat..org kata kalo xde sakit xyah la cari penyakit tue kan..macam tuela jugak cinta nie..its kind of disease..heart disease maybe..i dun know jugak..tapi makin layan perasaan tue..makin rosak la diri kita..gunakan akal yang Allah kurniakan pada kita dgn sebaiknya..bkn hanya ikut kata hati dan nafsu semata..sori kalo terbanyak lak komen..hanya nak ingatkan diri sendiri jugak..sama2 la kita berd0a agar dijauhkan dari sesuatu yang Allah xsuka..dan sama2 jugak kita cari Cinta Illahi yang hakiki tue okeh~ianya satu nikmat yang xdapat digambarkan kalo kita boleh rassa rasa cinta pada Allah tu..percayalah~k..wassalam..

  4. AnTICOUple(LUvmeeCInTAN) 30 November 2007 at 1:50 AM Reply

    salam..haha..klu makan mee cintan ok je kan..xyhh cinta2..makan lagi bgus la..ha..dgr tuh dak2 yg bajet BERCOUPLE xtentu hala..wahahaha

  5. salam..aku stuju ape yg dikate ANtiCOupLE..saper yg BERCoUPLE Tuh,,,SEDAR SKet,..BIAR terasa…:P

  6. CINTA?? mmg smue org de perasaan mencinta dan ingin dcintai..tipulah klau de org ckp, xde prasaan cm2..mmg ade..tp…biarlah kne pada tmpt dn yg utama, pd syariat..klu mcm skrg ni rmai psngn couple yg tgh kemaruk cinta, hrp dpt fikirkn masa depan kalian..bkn mksudnye msa depan kt dunia je, tp kt akhirat jgk..klu dh rse xleh nk kwal diri..baik kahwin sje..x slh rsenye khwin mse blaja ni..lbih baik kahwin drpd duk asyik mnanggung dosa yg ntah smpat@ x kite nk bertaubat balik..smoga hati kite mudh utk memohon Taubat drNya..ameen

  7. nak bercouple??? em..cbe kalian pkir blik ape nnt akn kite dpt dgn couple ni.. asyik chatting(masa terbuang), asyik sms (duit mak ayah hbis), asyik rindu (hilang rindu pd ALLAH), asyik layan perasaan (kdg2 tertipu dgn perasaan sndiri) : pabila syaitan dh menghsut diri.. mmg dunia ni sperti aku yg punya..jd, nasihat sy, drpd bercouple yg x bawa ape2 faedah pn sbnrnye..lbih baik kite kahwin je..hehe..( jln utk anda kahwin tbuka luas sbnrnye)..

  8. tringin nak komen psl kahwin mase blajar ni ( mmg sy mnyokong kahwin mase blajar ni.hehe)..klu dh keadaan diri dh bersedia, calonnya pun dh ade, pelajaran pn stabil, kewangan pn insyaALLAH ade, ape lg..binalah masjid utk mgelakkan perkara yg x diingini…( emm.agak2 thn ni dpt x nk mkn nsi minyak dak medic ek? hehe)

  9. sape nak kahwin?? hehe..klu nak khwin mse blajar..blh sje (klu dh btul2 ready)..so apalagi wahai ajk tertinggi PCM, cmne dgn BET MUSLIM yg nk dilncrkan tu? dh aktif ke blum..ke nk tggu mne2 AJK TERTINGGI PCM jd pakdam makdam dlu? hehe..( x sbr gak nak tgk org khwin ni) wahai MT PCM,klu dh anda sndiri layak utk kahwin..tafaddol..( usik2 AJK TERTINGGI PCM)..kih kih

  10. eh2? btul ke? de AJK TERTINGGI PCM nk kahwin ek? sapekah itu..wahhh.. pengerusi ke? naib? s/u? @ timb s/u? @ sapekah tu? hehe..cm dh bau nasi minyak je .(tp nasi minyak buatan sndiri lerr ..hehe)..berbalik pd td, klu de yg nk khwin, amat2lah dialu2kan…(tp ikut saluran yg btullah)

  11. Mmndgkan mpknye rmai yg cm berminat dgn BET MUSLIM, sy cdgkn agar eloklah dipercepatkn promosi BET MUSLIM tu..biar mereka yg nk khwin tu ( klu AJK TERTINGGI PCM nak join ke)..dpt tau saluran yg sebetulnye yg diguna pakai kt cni..kpd Pengerusi..GERAKKANlah BET MUSLIM scpat mgkin..kerna demi mngelakkan lbih byk lg perkara yg x diingini…

  12. klu nak tubuh BET MUSLIM.knelah yg mmegangnye tu adelah PAKDAM MAKDAM..kih kih ( fhm2 je ek)..PENGERUSI OH PENGERUSI..pokjak oh pokjak..kui kui

  13. sy sokong!!!! klu de AJK TERTINGGI PCM yg nk khwin..500% skongan diberikan..(wah wah)..nk tgk gak perintis kpd BET MUSLIM ni..samada pengerusi@naibnya@s/u nya@ timb s/u nya? tetibe je usik2..keh keh keh

  14. sy sokong jgak!! tp lg up skit.. 1000000000000% !!!! hahaha

  15. bismillah…
    waa…fitrah manusia, kalu msk bab ni je,mesti smgt nk crite lbh…hehe mmg mnyokong pndpt shbt2. drpd brbuat mksiat dgn bercouple nih, maka sgt amat dan terbaiklah utk mengakhiri zmn bujang msg2 dgn iktn pkhwnn. nnt tiap2 ari pun blh jmpe dgn halalnye, dan x mnyusahkan org skeliling utk mngur… dan tugas kita sndiri sbgai shbt2 kpd segolongan ini, adalh utk mnegur, mnasihati, dan kalau termampu, mlarang mereka dr trs-trusan hanyut dibuai mmpi2 indh kat ats dunia yg smntare ni. jgnlah kite tahu mngutuk,mngate,mngumpat, mmndg sblh mate je,dan sgale mcm ‘me’lg, sbb tu pon hny akn mnmbh dosa kita sbg seorg saudara seagama yg x mnasihati saudara seagama nya yg lain. (psnn utk dr sndr jgk sbnaunye…) maka dgn itu, mr lah kite same2 menolong rkn2 kite ituh. nk promote bet muslim pon bleh je… sile2… sape yg nak jd perintisnye itu, maka sgt2la dialu2kan… (agak2 ade ke junior langkah bendul dulu ye…? hmmm…)
    ayat matrik zmn dolu2…- boycot coupling, say no to dating!-

  16. la..bukan kat mansurah dah ade perintis ke..?..
    tgk mane priority la..blaja ke.. atau nk meramaikan umat nabi Muhammad s.a.w yg lbeh penting buat masa skrg..jangan cucuk² AJK PCM la..haha..
    bab kawen ni..nnt sampai masa yg seswai ,otomatik kite akan pikir..xpayah sibuk2 nk fikir skrg nih..sampaila nnt masanya..tunggu jer..

  17. assalamualaikum…..ceh2 bila baca kisah ni rasa cam bahgia je kawin…lg2 utk para doktor….kawin mmg elok, but harap utk yg ada niat nak kawin time study ni pikir lah masak2 dulu tntg baik buruk,susah senang,penat lelah n most important is to think about ur studies…..jgn smpi nak sgt kawin studies plak tertinggal….utamakan yg utama,pentingkan yg penting,daulukan yg dahulu….wassalam

  18. salam sayang…
    sama2 la mentadabur kisah ini..

    Love Story of A Muallaf

    Written by : Aiza Nur Izdihar Zainal Abidin, VSMU

    Interviewer : Mawaddah Abd Malik, VSMU

    I am truly grateful for being a muslim. Embracing Islam is something I would never regret.

    My name was Anna. I was born in a religious- Christian practicing family, and I still remember how I never missed going to the church every weekend for the so called Sunday prayers. I could say that my journey to Islam began before I was even aware of it ..Hamid.

    This was the guy who first showed me the beauty & simplicity of Islam. I knew him by chance, who knows?Ea short conversation at the hostel kitchen connected me with him through bait-al muslim, plus more important thing?Econnected me to the oh-so-syumul Islam! Alhamdullilah.. Thanks to Allah who made the impossible feasible..who showed me this path.Initially, it was just a coffee-talk (I call it this way because I wasn’t the kind of girl who easily got into friendly conversation with guys).

    But, the modesty of him somehow gave me a picture that he was so not like any other Russians or Arabs or other foreigners who mingle around girls. I even drank his coffee despite the truth that I never had even a sip of coffee before! It was a snatch of the conversation when I suddenly became frantically worry, having such talk with someone who was not in the same beliefs with me.

    Hence I inquired him ‘What’s your religion?’, hoping that he was a Christian-or if he wasn’t, I was gonna make him one. Then Hamid said ‘Islam!’, which made me frown. I didn’t have any idea what Islam was! Some pictures reeled in my mind. Bad perception about Islam, and the ideas gradually percolated through my empty mind.

    Good God, Hamid corrected me by explaining about Islam.. a bit and a bit and a bit.. Without realizing it.our chemistry worked right away. I once invited him to the church, purposely to bring him to Christianity cum testing his Iman. To my shock, I was astounded by the way he agreed-without any doubt. I asked him why, and I became more astonished when he told me “My religion is inside me, it’s in my heart and I am going to prove to you that NOTHING will change my Islam”..and that was the point that changed my perception towards this deen.

    The Great Islam. Eventually on that day, we bought a book entitled ‘Christian and other religions’. The book wrote lousy and perverted logic about Islam, our prophet Muhammad p.b.u.h. and the muslims. It brought me to a state of shock and shame, regarding the fact that Christian draws massive misconceptions about Islam, but in contrast.. Hamid said that “We respect other religions”.

    Without any hesitation, I tore the book to shreds. Since then, I didn’t go to church anymore. Hamid and I discussed Islam, and faith in God, in general, and everything he said made sense to me. Hamid had the patience of angels to deal with my slow thinking and silly questions, but he never gave up hope in me. I asked him what I have to do if I want to convert to Islam. He replied with only one simple word, “Syahadah!” .

    I was surprised, because if we want to be a Christian, we would have to pay to the church, and so the ‘heavenly’ priest can shower us with the so called Holy Water for the baptism ceremony. Furthermore, we even have to pay to get married, and we have to buy the ‘Ikon’ for praying. Basically it’s all about money!!!

    I asked Hamid how the muslims perform their prayers. He replied, saying that the muslims can pray anywhere they want. It was something really new to me, I learned that this is a sacred land created by Allah The Almighty, it’s not a big fuss bowing on the ground worshipping the God. Compared to Christian, we can only pray in church, or else we have to have the ‘Ikon’ for praying in our own crib!!

    Slowly, my mind started to agree with my heart, and I started to picture myself as a Muslim. Eventually, Hamid asked me about the concept of trinity, which I was anxious to answer his question because it was something I had been holding for such a long time. I carefully started putting my knowledge into words.. I explained to make him understand-but suddenly I came to an abrupt halt!! My mouth was locked and I couldn’t find the key because my heart finally objected my previous faith..and I didn’t believe in my wisdom anymore. I was completely flummoxed by the whole thing. Subhanallah..

    “No, I will not proceed to tell you..” I said, turned away and ran, bursting into tears. From that point, we started to discuss more and more about Islam. About the Holy Quran, The Prophet p.b.u.h. I still remember learning ‘Alhamdulillah’ as my very 1st Arabic word. It was still crystal clear in my mind how I wept reading the translation of the Al-Fatihah for the first time.

    Islam is a religion of peace. It is the natural religion of mankind and has existed since the beginning of time. I found the truth in myself sooner than I had expected. One day, I read Sura Maryam and felt so near as it is about The Jesus and his mother Mary. At that time, I knew there was no turning back. I could wait no longer . .

    Trembling, I knocked on Hamid’s door and made the best decision I had ever done in my whole entire life –

    “Hamid, I want to embrace Islam”

    .. and so my mouth was wet with Syahadah for the first time. Alhamdulillah~!

    Story of : Salma Al-Masry, Volgograd State Medical University, Russian Federation

    Harap semua dapat ambil iktibar dari kisah ni…~CINTA ALLAH~

  19. assalamualaikum…
    bila masuk bab ni, ramai betul yg bg komen..hehe.. Allah Swt dah janji bahawa yang baik akan dapat yang baik, so klau nak pasangan yang baik, maka jadilah baik. Klau dok couple(buat bnda haram) dapatlah suami/isteri yang cmtu juga(buat bnda haram-mungkin bukan couple-byk lagikan maksiat yg kita boleh nmpak skrg)
    fikir2kanlah


[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *