بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

KEMBALI KE KULIAH.

Sabda Nabi Muhammad SAW:
“Barangsiapa menempuh suatu jalan mencari ilmu padanya, nescaya Allah akan memudahkan baginya jalan menuju ke Syurga.”

Alhamdulillah bersyukur kita ke hadrat Ilahi kerana masih dikurniakan ruang dan peluang di atas muka bumiNya untuk terus bernafas dan bergerak dalam mencari keredaan Sang Pencipta. Selawat dan salam atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW berserta keluarga dan para sahabat Baginda.

Melalui potongan hadis di awal ini, dapatlah kita memahami sesungguhnya Allah SWT menjanjikan ganjaran dan darjat yang tinggi kepada penuntut ilmu. Tiadalah sebaik-baik ganjaran itu melainkan syurga Allah yang kekal abadi. Satu tawaran yang menarik daripada Allah SWT untuk hamba-hambaNya yang bersungguh-sungguh dalam perjalanan menuntut ilmu kerana kita tahu jalan menimba ilmu itu bukannya satu perkara yang mudah.

Mulakan sesi pengajian baharu ini dengan membulatkan tekad dan azam yang jitu untuk membuat yang terbaik dan berusaha untuk memperbaiki kesilapan yang lalu. Cuba untuk mengenal pasti kelemahan terdahulu dan jadikan ia sebagai medan untuk menambah kekuatan diri dalam membentuk jiwa pelajar sains kesihatan acuan universiti di Mesir yang kental jati diri dan sentiasa berdaya maju.

“…maka bertanyalah kepada orang yang mempunyai pengetahuan jika kamu tidak mengetahui” – (an-Nahl: ayat 43)

Cuba untuk merajinkan diri untuk mengulang kaji pelajaran dan didik diri supaya tidak segan untuk bertanya sekiranya tidak tahu! Semua ahli digalakkan untuk sentiasa berkongsi ilmu dalam pelbagai cara samada melalui kumpulan belajar mahupun perkongsian nota dan sebagainya. Semua ahli juga digalakkan untuk menyertai kelas tambahan sekiranya ada sebagai persiapan untuk memantapkan pemahaman.

Pihak Biro Akademik ada menyediakan platform seperti kelas tutorial STAR untuk sama-sama mengulang kaji pelajaran dengan tunjuk ajar daripada mereka yang berpengalaman.

 

ISU YURAN PELAJAR PERUBATAN MANCHESTER.

Beberapa minggu yang lalu, pejabat hal ehwal pelajar Universiti Mansurah telah mengeluarkan satu sebaran di ‘Facebook’ berkenaan sistem pembayaran yuran yang diperkemas dari pihak universiti bermulanya semester baharu.

Oleh hal yang demikian, wakil PERUBATAN Cawanagan Mansurah (PCM) bersama pelajar telah berjumpa dengan beberapa orang wakil universiti bagi membincangkan isu ini. Dalam masa yang sama, pihak BCAD PCM telah memaklumkan kepada wakil pegawai EME tentang permasalahan ini.

Hasil pertemuan dan perbincangan bersama, pihak universiti menggesa supaya semua pelajar Malaysia menyegerakan urusan pembayaran yuran dan mematuhi arahan yang dikeluarkan sebaiknya.

Di kesempatan ini juga pihak BCAD PCM ingin mengutarakan dua cadangan penyelesaian berikutan sistem pembayaran yuran yang diperkemaskan bermula semester yang baharu ini :
1. Bagi pelajar yang telah menyiapkan bank draft di Malaysia dan dalam proses penghantaran ke Mesir, anda boleh menyediakan sebarang bukti dan dihantar kepada wakil AJK akademik setiap batch.
2. Bagi pelajar yang mendapat tajaan pelajaran, sila maklumkan kepada pihak penaja berkenaan untuk menyediakan surat sokongan atau bukti pembayaran akan dibuat.

Akhir kalam, pihak BCAD PCM akan cuba sebaik mungkin memberikan kerjasama dalam menangani masalah ini bersama. Kami juga mendoakan agar semangat belajar kalian terus membara demi melestarikan impian ibu bapa yang berada di Malaysia.

Selamat kembali ke kuliah diucapkan kepada semua pelajar Sains Kesihatan yang berada di bumi Mansurah ini.

‘’Achieve The Highest, Improve Others’’
”Ilmuwan Berbakti, Teguh Sehati ”

#JiwaMahasiswa
#PCMOneBigFamily

 

 

 

 

 

 

Maisarah binti Aminuddin

Timbalan Ketua Biro Akademik,

PERUBATAN Cawangan Mansurah 19/20.

 

 

 

 

 

 

 

Ahmad Yazid bin A. Rahim

Ketua Biro Akademik,

PERUBATAN Cawangan Mansurah 19/20.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *